Wat is ergonomie?

ergonomie

Het woord ergonomie komt uit het Grieks, ergon betekent namelijk werk en nomos betekent wet. Ergonomie zou je dus vrij vertaald als de werkwet kunnen zien. Ergonomisch werken zorgt voor gezonde werkomgevingen voor mensen. Het is belangrijk dat werkgevers een ergonomische werkplek voor hun personeel inrichten. Dit kan zowel uit ergonomische kantoormeubelen, technische snufjes en alledaagse gebruiksvoorwerpen bestaan. Door ergonomisch te werken wordt er bijgedragen aan je lichamelijke gezondheid. Comfort en productiviteit worden vaak ook gestimuleerd in een ergonomisch verantwoorde werkomgeving. In deze blog lees je welke klachten zich kunnen ontwikkelen als je niet ergonomisch werkt, wat de voorwaarden voor ergonomisch werken zijn en uit welk type ergonomische kantoormeubelen er gekozen kan worden.

Welke klachten kunnen optreden bij een niet ergonomische houding?

Wanneer je voor een langdurige periode geen ergonomische houding aanneemt kunnen er geleidelijk aan diverse klachten en kwalen optreden. Het probleem is dat deze klachten en kwalen er in sluipen en niet spontaan naar de oppervlakte drijven. Op het moment dat je klachten begint te krijgen ben je eigenlijk al te laat. Belangrijk is daarom om direct een ergonomische houding aan te nemen. Vaak worden klachten die ontstaan door een verkeerde houding ook wel RSI-klachten genoemd. RSI is een afkorting voor Repetitive Strain Injury. Klachten die kunnen ontstaan wanneer je voor een langere periode een verkeerde houding aanneemt:

  • Schouderpijn
  • Nek pijn
  • Arm pijn
  • Rugpijn
  • Muisarm: pijnlijke onderarm
  • Slijmbeursontsteking

Hoe voorkom ik klachten en zorg ik voor een ergonomische houding?

Er zijn twee dingen erg belangrijk om klachten te voorkomen: een gezonde houding en afwisseling. Afwisseling is erg belangrijk omdat je lichaam zich dan moet aanpassen aan de nieuwe houding. Blijf je te lang in dezelfde, niet ergonomsche, houding dan kunnen er ontstekingen ontstaan. Wissel je vaker af qua houding dan voorkom je dat er bijvoorbeeld onstekingen ontstaan. Het verschil met de term RSI (Repetitive Strain Injury) en het afwisselen van verschillende houdingen is dat bij RSI wordt gesproken over herhalende verkeerde bewegingen, terwijl bij het afwisselen van een houding wordt gesproken over een ergonomisch goede houding. Daarbij is belangrijk dat wanneer je bijvoorbeeld op kantoor werkt je een gezonde werkomgeving creëert zodat je een goede houding aan kunt nemen en deze ook kunt afwisselen met andere ergonomisch goede houdingen. Hieronder een voorbeeld van wat wel een goede werkhouding is en wat je vooral niet moet doen.

Juiste ergonomische werkhouding
Links: een verkeerde zithouding. Wanneer even deze houding aanneemt zal er niet veel gebeuren, maar blijf je voor een langere periode deze houding aannemen dan kunnen er aardig wat klachten ontstaan.

Midden en rechts: een gezonde en ergonomisch verantwoorde werkhouding. Belangrijk is, wanneer je de beschikking hebt over een zit-sta bureau, dat je regelmatig afwisselt.

Wat zijn de voorwaarden om ergonomisch te kunnen werken?

Heb je een kantoorbaan waar je het grootste gedeelte van je werktijd zittend doorbrengt? Dan is het belangrijk om de mogelijkheid tot ergonomisch werken te krijgen. Ergonomisch werken zorgt er namelijk voor dat vervelende lichamelijke klachten zoals een pijnlijke rug, schouders, nek of stijve benen voorkomen kunnen worden. Een ergonomische werkplek beschikt over ergonomische kantoormeubelen, de mogelijkheid om zowel zittend als staand te kunnen werken en een gezond werkklimaat. Het is belangrijk dat je als werknemer gemiddeld 8 uur lang geconcentreerd aan het werk kunt zijn, zonder dat je hier lichamelijke klachten door ervaart. Het menselijk lichaam is er niet op ontworpen om zoveel uren achter elkaar stil te zitten.

Het is belangrijk dat je regelmatig kunt bewegen tijdens je werkdag en dat je de tijd die je zittend spendeert, op goedgekeurde ergonomische kantoormeubelen doorbrengt. Wanneer je een gezonde werkomgeving hebt, heb je minder last van pijntjes en lichamelijke kwalen, stress en blijf je geestelijk voldoende uitgedaagd.

Uit welke type ergonomische kantoormeubelen kun je kiezen?

Wist je dat er allerlei verschillende soorten ergonomische kantoormeubelen bestaan? Wat dacht je bijvoorbeeld van een ergonomische bureaustoel? Deze kun je geheel op maat instellen. Je kunt de rugleuning, zitting en armleuningen los van elkaar stellen, zodat je tijdens je werkdag perfect ondersteunt wordt. Het is belangrijk om aan de juiste bureauhoogte te werken, anders kun je na verloop van tijd vervelende blessures ontwikkelen. Het zou zonde zijn als je in je vrije tijd naar de fysiotherapeut moet, omdat je op werk niet in de juiste houding aan de slag kunt gaan.

Werkgevers dienen zich aan allerlei richtlijnen te houden om een gezonde werkplek voor het personeel te ontwikkelen. Ergonomische kantoormeubelen zoals een sta-zit bureau, een bureaufiets, ergonomische muis en andere mogelijkheden dragen daaraan bij.

Lees ook: wat is RSI?