Wat zijn zakelijk BHV opleidingen?

bhv-opleidingen

Wanneer je werkzaam bent in een team met meerdere personen, is het een goed idee om tenminste één of enkelen op pad te sturen voor een bhv-cursus. Deze cursus leert medewerkers hoe zij het beste kunnen handelen in noodsituaties. Bovendien kunnen personen met een bhv-certificaat noodsituaties vaak vroeg signaleren of zelfs voorkomen. Het is een geruststellend idee als je weet dat jijzelf of een collega EHBO kan uitvoeren en bijvoorbeeld precies weet hoe er bij een brand op het werk gehandeld moet worden. De medewerkers kunnen zo de veiligheid en gezondheid van collega’s en andere betrokkenen waarborgen. Op deze pagina lees je wat bhv opleidingen inhouden en op welke manier je kunt aantonen dat je een bhv opleiding hebt voltooid.

Wat houden bhv opleidingen precies in?

Allereerst is het goed om te weten waar bhv precies voor staat. Bhv staat voor bedrijfshulpverlening en personeel kan zich aanmelden om bhv opleidingen te volgen. De bedrijfshulpverlener heeft de belangrijke taak om op te treden tijdens noodsituaties waarbij de veiligheid en de gezondheid van anderen in het geding komt. Dit kunnen allerlei verschillende situaties zijn. Een bhv’er kan zelfs worden ingeroepen als iemand zich heel slecht voelt, als er brand is, wanneer iemand per ongeluk in zijn of haar hand snijdt tijdens de lunch en ga zo maar door. Ieder bedrijf is volgens de Arbowet verplicht om bhv’ers op te leiden en rond te hebben lopen.

Wat ontvang je nadat je een bhv opleiding hebt behaald?

Zodra je de bhv opleiding hebt afgerond, ontvang je een certificaat. Dit certificaat is het bewijs dat je de cursus met een voldoende hebt afgerond. Houd rekening met de geldigheid van een bhv certificaat. De geldigheid loopt namelijk een jaar lang door. De datum die op je certificaat staat vermeld is leidend, dus vanaf de datum van afgifte van je diploma kun je er een jaar mee vooruit. Je kunt de geldigheid voortzetten door jaarlijks een herhalingscursus te volgen. Dit is erg belangrijk, aangezien je de handelingen en de theoretische informatie dan weer vers in je geheugen gegrift hebt zitten.

Wanneer je de herhalingscursus doorloopt, krijg je een herhalingscertificaat met een nieuwe datum, die dan ook weer een jaar geldig is. Op deze manier zijn alle bhv-cursisten altijd up to date met betrekking tot de laatste informatie en hebben zij ieder jaar de belangrijkste handelingen herhaald, waardoor er in noodsituaties op de juiste manier gehandeld kan worden.