Wat is een AED?

wat-is-een-aed

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het apparaat geeft het hart een elektrische shock en kan ingezet worden als iemand een hartaanval krijgt. Een AED is draagbaar en zorgt ervoor dat het hartritme van de persoon in kwestie kan worden hersteld. Tegenwoordig kun je op veel plekken in de openbare ruimtes een AED zien hangen. Denk hierbij aan plekken in een woonwijk, stad, winkelcentrum, sportschool en nog veel meer. Op deze pagina lees je wat je met een AED kunt doen en op welke manier je het apparaat kunt inzetten om iemands leven te redden.

Wat kun je met een AED doen?

Een AED is een slim elektrisch apparaat, wat je kan helpen om iemand met een hartstilstand direct te behandelen. Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, lijkt het alsof het hart stopt met kloppen. Dit is echter niet het geval. Het hart raakt juist van slag en wordt te snel geprikkeld, waardoor het niet meer samentrekt. De AED reset het hart en zorgt ervoor dat het weer normaal kan kloppen. Het resetten van een hart wordt defibrilleren genoemd en kan iemands leven redden. Zorg dus dat je er snel bij bent als je iemand in nood ziet.

Je kunt een AED kopen, maar ook leasen. De AED’s beschikken allemaal over een keurmerk en zijn van tevoren getest. Er bestaan verschillende opties, dus bedenk van tevoren voor welk type gebruiksgemak je kiest.

Op welke manier dien je de AED te bedienen?

Zie je dat iemand in je omgeving in de problemen komt en waarschijnlijk een hartaanval heeft? Dan kun je direct de AED erbij pakken. Haal de koffer erbij, plak de twee losse elektroden op de borstkas van de persoon in kwestie en laat de AED het hartritme van de persoon analyseren. Het apparaat praat tegen je en laat je weten welke stappen je dient te ondernemen. Je hoort of je dient te reanimeren of dat je een schok dient toe te dienen. De schok activeer je door op de knop te drukken.

De AED kan analyseren of het hart stilstaat of als het goed functioneert, maar iemand gewoon bewusteloos is. Is dat het geval? Dan zal het apparaat geen opdracht geven om een schok toe te dienen. Doe dit dan ook absoluut niet! Het mooie is dat je met je vereniging, winkel of woonwijk een AED kunt leasen. Een AED leasen zorgt ervoor dat er maandelijks een bedrag wordt betaald, waardoor de AED in een bepaalde omgeving kan hangen.