Inhoud
Op dit moment houdt Corona ons al een tijdje in onze greep. Zo’n 10 jaar geleden werden we opgeschrikt door een andere virus uitbraak: de Mexicaanse griep. Er werden toendertijd veel vaccins ingekocht om de bevolking te vaccineren, maar gelukkig viel de uitbraak mee en was deze vaccinatie niet nodig. Wat was de Mexicaanse griep eigenlijk en wat zijn de symptomen?
Symptomen Mexicaanse griep
De symptomen van Mexicaanse griep lijken in de meeste gevallen op die van een ‘gewone’ griep. Behalve koorts (38,5 graden Celsius of hoger) kun je last krijgen van hoesten, geen eetlust, spierpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, lusteloosheid, verkoudheid en een loopneus. Zonder behandeling komt daar longontsteking bij, in dat geval kan de afloop dodelijk zijn.
Hoe is de Mexicaanse griep ontstaan?
Griepvirussen zijn zeer veranderlijk: een onschuldige variant kan zich ontwikkelen (muteren) tot een meer besmettelijke soort. Op dit moment is dit in Mexico gebeurd met varkensgriep. Deze besmettelijke varkensziekte, veroorzaakt door een griepvirus van het type A, steekt af en toe de kop op onder grote groepen varkens. Hoewel het griepvirus aanvankelijk varkensgriep werd genoemd, is dit later gewijzigd naar Mexicaanse griep, aangezien het niet specifiek gaat om varkensgriep, maar om het varkensgriep-virus gecombineerd met vogelgriep en menselijke griep; een nieuwe variant die niet eerder is voorgekomen, namelijk de influenza A/H1N1.
Gewoonlijk krijgen mensen geen Mexicaanse griep, toch kan het virus overslaan als mensen in contact geweest zijn met varkens. Ook kunnen mensen door andere mensen aangestoken worden, wat op dit moment het geval is. Infectie kan doorgegeven worden door hoesten en niezen.
Is de Mexicaanse griep te behandelen?
Onderzoek heeft uitgewezen dat het antivirusmedicijn seltamavir (Tamiflu) en zanamivir (Relenza) effectief zijn tegen deze menselijke variant van varkensgriep. Het probleem is dat griepvirussen kunnen muteren, waardoor de fabrikanten van de geneesmiddelen niet in alle omstandigheden kunnen verzekeren dat hun medicijn effectief is.
Is het veilig om varkensvlees te eten?
Ja, dit is veilig. Er zijn geen bewijzen dat Mexicaanse griep doorgegeven kan worden door het eten van besmette dieren. Wel moet het vlees goed bereid worden. Bij een temperatuur van 70 graden zou het virus moeten worden gedood.
Kijk voor meer informatie over Mexicaanse griep op de website van de World Health Organization.