Wat is analgeticum? En hoe werkt analgetica?

medisch-blog

Betekenis analgeticum

  1. versterkend middel.

  2. Een ander woord voor analgeticum is pijnstiller. Een pijnstiller wordt gebruikt om pijn weg te nemen of te verzachten.

Hoe werkt analgeticum?

Analgetica werken op diverse manieren in op het centrale zenuwstelsel en perifere zenuwstelsel. Pijnstillers kunnen de pijn wegnemen of verzachten, niet de oorzaak van de pijn. De meeste pijnstillers ‘bemoeien’ zich met de weg die de pijnprikkels door het lichaam langs de zenuwen maken of met hoe de hersenen met die prikkels omgaan.

Soorten analgetica

De ene pijnstiller is de andere niet. Het is belangrijk om de pijnstiller te vinden die past bij de oorzaak van en de soort pijn. Verschillende soorten analgetica:

  • Paracetamol; de bekendste analgeticum die je zonder recept kunt krijgen. Het verlaagt de lichaamstemperatuur en koorts en verlicht de pijn. Paracetamol is meestal door zowel volwassenen als kinderen te gebruiken omdat het weinig bijwerkingen heeft. Paracetamol heeft niet een ontstekingsremmende werking, zoals NSAID’s, en daarnaast kan een overdosis veel schade veroorzaken.

  • NSAID’s; niet-steroïde anti-inflainmatoir. Bekende NSAID’s zijn asprine en ibuprofen (bijvoorbeeld Nerofen, Advil, Brufen). Beide werken ongeveer op dezelfde manier. Aspirine’s verlichten op verschillende manieren de pijn. In elk lichaamsdeel dat gewond of beschadigd is worden prostaglandines aangemaakt. Dat zijn natuurlijke lichaamsstoffen die ‘aankondigen’ dat er schade is opgetreden. De pijnsensoren krijgen de signalen niet door als de prostaglandines niet kunnen worden aangemaakt, waardoor de boodschap niet naar de hersenen worden verzonden. Aspirine helpt ook bij het verminderen van ontstekingen in gewrichten en spieren. De ontsteking verminderen betekend de pijn verzachten.

  • Sterke pijnstillers; deze groep worden opiaten genoemd. Hierbij horen middelen als pethidine, morfine, methadon en heroïne. Ze worden ook wel narcotische analgetica genoemd, omdat ze iemand onder narcose kunnen brengen. Een groot risico van deze middelen is verslaving. Het gebruik van deze sterke vorm van analgetica wordt daarom gecontroleerd. Alleen in speciale gevallen worden sterke pijnstillers voorgeschreven, zoals aan ernstig zieke patiënten in het ziekenhuis.

Bijwerkingen van analgeticum

Pijnstillers als aspirine, ibuprofen en paracetamol zijn behoorlijk veilig als ze worden toegediend in de juiste dosis. De meeste geneesmiddelen hebben bijwerkingen en het kan daarom zo zijn dat een medicijn het ene probleem oplost, maar het andere veroorzaakt. Sommige pillen kunnen gevaarlijk zijn in combinatie met andere medicijnen, of zelfs met gewone voeding. Een analgeticum heeft altijd een bijsluiter en het is verstandig om deze nauwgezet te lezen en na te leven.