Contusie

medisch-blog

Betekenis contusie

  1. kneuzing.

Wat is contusie?

Contusie is de medische term voor kneuzing. Van contusie van de huid is sprake als onderhuids weefsel door stomp geweld beschadigd raakt, bijvoorbeeld door vallen of stoten. Vaak gaat contusie gepaard met een ontstekingsreactie met zwelling, pijn en een bloeduitstorting of blauwe plek, doordat de bloedvaatjes beschadigd zijn. Over het algemeen is de buitenste huidlaag niet beschadigd en zie je dus alleen een onderhuidse bloeding. Om de zwelling en pijn te verlichten of voorkomen dat ze erger worden, kunnen koude compressen worden toegepast. Meestal is een lichte kneuzing na 3 weken wel over. Een zware kneuzing kan wel tot 6 weken nodig hebben voor herstel.

Andere contusies

Overigens komen kneuzingen uiteraard niet alleen voor bij het huidweefsel, maar ook bij spieren en gewrichten, of andere organen: bijvoorbeeld een nier- of longcontusie. Een zeer ernstige vorm van contusie is hersencontusie.

Hersen contusie

De term contusie wordt ook wel gebruikt bij een hersenkneuzing: contusio cerebri. Een hersenkneuzing (door een trauma) of een zware hersenschudding is uiteraard veel ernstiger dan een ‘gewone’ kneuzing van de huid. Bij een hersen-contusie kunnen diverse problemen ontstaan die niet meer volledig herstellen, doordat de hersenen beschadigd kunnen raken. Zo kunnen er door hersenletsel problemen ontstaan bij allerlei dagelijkse activiteiten als lopen, praten, zelfverzorging, huishouden en werk. Dit heeft uiteraard ook psychosociale gevolgen voor de persoon en zijn omgeving: problemen met acceptatie, verandering van rolpatroon etc. In een ernstig geval kan een een contusie van de hersenen leiden tot een blijvende coma.