Inhoud
Betekenis pyrosis
pyrosis is de medische term voor zuurbranden: een pijnlijk, brandend maagzuur.
Zuurbranden en pyrosis
Pyrosis is de medische term voor zuurbranden: een pijnlijk, brandend en/of warm gevoel dat ontstaat door oprisping van het maagzuur. Dit gevoel stijgt op vanuit de maag naar de slokdarm richting de keel, op de plek achter het borstbeen. Vaak is er bij pyrosis sprake van zure oprispingen, soms gepaard gaand met ‘opboeren’ of het terugkomen van voedsel vlak na de maaltijd. Zuurbranden is een vaak voorkomende klacht: één op de drie Nederlanders heeft er wel eens last van.
Oorzaak zuurbranden
De oorzaak van maagzuur en daardoor zuurbranden is meestal een niet goed afsluitende overgang van de slokdarm naar de maag, waardoor maagzuur vanuit de maag in de slokdarm kan komen. De sluitspier tussen de slokdarm en de maag functioneert niet goed. Dit kan ook voorkomen in combinatie met een breukje in het middenrif.
Pyrosis (zuurbranden) komt ook wel voor na het eten of drinken van prikkelende stoffen als alcohol, koffie en scherpe kruiden. Ook kan het te maken hebben met stress of spanningen. Vaak speelt overgewicht ook een rol. Zuurbranden komt ook regelmatig voor tijdens de zwangerschap.
Zijn zuurbranden ernstig?
Zuurbranden als gevolg van een niet goed werkende sluitspier tussen slokdarm en maag is over het algemeen niet ernstig. Vaak is het goed te voorkomen door aanpassen van eetgewoonten en een het navolgen van eenvoudige leefregels. Als dit niet afdoende is, kan het met behulp van medicijnen worden behandeld. In sommige gevallen kan pyrosis leiden tot een blijvende beschadiging van de slokdarm.
Wees wel alert op de volgende symptomen in combinatie met zuurbranden: misselijkheid, overgeven of lokale buikpijn. Dit kan duiden op een onderliggende oorzaak zoals een maagzweer. Ook bijkomende klachten bij pyrosis zoals fors gewichtsverlies in zeer korte tijd, bloedbraken en zwarte ontlasting duiden op een serieuze onderliggende aandoening. Neem in dat geval direct contact op de huisarts!
Wat kunt u doen aan zuurbranden?
Bij zuurbranden helpt het vaak om melk te drinken of zuiveringszout te gebruiken. Ook zijn er zelfzorggeneesmiddelen op de markt: de maagzuurbinders en maagzuurremmers. Vaak zijn deze verkrijgbaar in de vorm van poeders, dranken en (kauw)tabletten bij de drogist.
Leefregels bij pyrosis
Goede eetgewoonten en het vermijden van stress helpen zuurbranden te voorkomen. Ook is het belangrijk om overgewicht te voorkomen of tegen te gaan. Vermijd het gebruik van alcohol, koffie, scherpe kruiden en tabak. Eet op gezette tijden en vooral niet teveel en niet te vet. Eet niet vlak voor het slapengaan, in liggende houding vloeit het eten sneller terug naar de slokdarm. Als pyrosis vooral ’s nachts voorkomt, kunt u proberen om het hoofdeinde van het bed wat omhoog te zetten. Hierdoor helpt de zwaartekracht mee om het maagzuur in de maag te houden. Mocht u ondanks deze leefregels toch last blijven houden van pyrosis (zuurbranden), dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.