Paresthesie: een stoornis in de gevoelswaarneming

medisch-blog

Betekenis paresthesie

  1. tinteling.

Paresthesie is een stoornis in de gevoelswaarneming. We spreken van paresthesie wanneer het gaat om een prikkelend, brandend of pijnlijk gevoel, zonder dat dit wordt veroorzaakt door externe prikkels (kou, warmte of druk). Paresthesie is vaak het eerste symptoom van aandoeningen aan de zenuwen in de ledematen, wat polyneuropathie of perifere neuropathie wordt genoemd. Deze polyneuropathie kan onder andere worden veroorzaakt door diabetes mellitus (suikerziekte) of een leveraandoening (levercirrose). Ook wordt paresthesie in de hand of voet wel in verband gebracht met respectievelijk het carpale / tarsale tunnel-syndroom. Paresthesie kan echter ook een minder ernstige bijwerking van medicijnen zijn. Parestesie komt ook wel in het gebied rond de mond voor, in dat geval spreken we van circumorale paresthesie.

Pijnbeleving bij paresthesie

Patiënten met paresthesie omschrijven de pijn als een prikkelend en tintelend, soms verdoofd en soms pijnlijk gevoel. Meestal aan de uiteinden van de benen en armen (perifeer). Paresthesie wordt ook wel ervaren als:

  • een gevoel van stekende naalden, of;
  • het gevoel van afwisselend koud en heet water, of
  • elektriciteit, of
  • een gevoel van jeuk en kriebelingen, alsof er mieren rondlopen.

Paresthesie bij vitamine B12-gebrek

Paresthesie kan het gevolg zijn vaan een vitamine B12-gebrek. Deze vitamine is bijzonder omdat een gezond mens een voorraad B12 voor minstens drie jaar heeft (vooral in de lever). Een gezond persoon zal daarom ook niet snel klachten krijgen, uitgezonderd mensen die langdurig geen voedsel van dierlijke herkomst gebruiken (veganisten).

Parestesie als gevolg van B12-gebrek treedt altijd symmetrisch op, dus nooit slechts aan één kant. Bij B12-gebrek komen paresthesieën vooral in de benen voor. Paresthesieën kunnen ook optreden als het gevolg van aandoeningen aan het ruggenmerg (veroorzaakt door B12-gebrek).

Omdat paresthesie een symptoom kan zijn van een onderliggende (zenuw)aandoening, is het belangrijk om goed te laten onderzoeken wat de oorzaak is. Het is echter niet eenvoudig vast te stellen of de oorzaak van een paresthesie in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) of het perifere zenuwstelsel (de motorische en sensorische zenuwen) is gelegen.