Wat is de ziekte van Parkinson?

wat-is-de-ziekte-van-Parkinson

Na de diagnose Parkinson blijf je als patiënt, maar ook als naaste vaak met een heleboel vragen zitten. Wij leggen in dit artikel uit wat de ziekte inhoudt, en hoe deze zich openbaart en ontwikkelt.

Parkinson in een notendop

De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt doordat het dopaminegehalte in het lichaam afneemt. Hierdoor nemen de klachten toe naarmate de ziekte vordert. Hoe snel de ziekte vordert en welke klachten optreden, verschilt per persoon, maar meestal neemt dit proces meerdere decennia in beslag.

Verloop van de ziekte van Parkinson

In de beginfase van Parkinson zal het veelal mogelijk zijn de klachten met medicijnen te onderdrukken. De meeste patiënten kunnen hun normale leven vrijwel op dezelfde voet voortzetten. Het helpt om gezond te eten en te bewegen. Hulp vragen is geen schande en kan helpen om zolang mogelijk zelfstandig en lichamelijk actief te blijven. In de beginfase kan stijfheid optreden en kun je last krijgen van beven.

Naarmate de ziekte van Parkinson vordert, worden de symptomen ernstiger. Je kunt problemen krijgen met alledaagse bewegingen, zoals lopen en staan of je evenwicht bewaren. Je algehele spierkracht vermindert. Ook voel je je minder energiek. Je zult waarschijnlijk vaker om hulp moeten vragen.

Bekende en minder bekende klachten

Buiten de meer bekende problemen, zoals beperkte mobiliteit en beven, is er nog een aantal symptomen die wellicht niet meteen met Parkinson worden geassocieerd, maar die wel degelijk kunnen voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn geheugen- en concentratieverlies, slaapproblemen of maag- en darmklachten. Overleg met je arts als je twijfelt of jouw klachten door Parkinson worden veroorzaakt. Het ziektebeeld van Parkinson verschilt van persoon tot persoon. Vaak is het mogelijk om samen tot een acceptabele oplossing te komen en om de kwaliteit van je leven zolang mogelijk op peil te houden.

Medicatie voor Parkinson

Ieder lichaam reageert anders op Parkinsonmedicatie. Ook het ziekteverloop zelf kan invloed hebben op de manier waarop je lichaam de medicatie opneemt en verdraagt. Je kunt je dus de ene dag fitter voelen dan de andere. Naarmate de ziekte langer duurt, wordt dit beeld grilliger en steeds minder voorspelbaar. VerderMetParkinson.nl gaat hier dieper in op de details van de effecten van medicatie.