Wat is een burn-out bij een werknemer en hoe ga ik ermee om?

medisch-blog

Iedereen weet dat een burn-out een enorm vervelende situatie is voor een werknemer. J hebt het vast wel eens meegemaakt dat iemand in uw omgeving langdurig thuis zat met een burn-out. Maandenlang kan iemand niet werken, iemand heeft last van fysieke ongemakken en daarnaast ook mentaal nog eens veel problemen. Naast dat het voor de werknemer erg vervelend is, heeft de werkgever ook nog eens te maken met iemand die langdurig thuis zit. Dit kan uiteindelijk erg duur worden voor de werkgever. Om deze situatie te voorkomen kan een werkgever echt wel een groot aantal dingen doen. 

Een burn-out herkennen

Om te beginnen is het belangrijk om te herkennen dat iemand tegen een burn-out aanzit. Een burn-out is niet altijd te herkennen, dus dat is zeker niet makkelijk. Het kan soms lijken of er niets aan de hand is, maar toch blijken er wel problemen te zijn. Dan wordt het nou eenmaal lastig om er iets aan te doen. Symptomen die je kunnen helpen bij preventief ziekteverzuim door symptomen te herkennen zijn; kortaf reageren, verminderde pro-activiteit, lagere kwaliteit werk, vaker te laat komen, minder uitgerust lijken, vaker hoofdpijn, vaker ziek thuis zijn allemaal symptomen waaraan je kunt herkennend dat iemand last heeft van een opkomende burn-out. 

Zoals je merkt ontstaat een burn-out niet zomaar van de een op de andere dag. Het proces dat eraan vooraf gaat kan lang duren en is vaak dus ook te herkennen. Laat het als werkgever dan ook niet zomaar op zijn beloop gaan als je de syptomen herkent. Het sluiten van de ogen werkt alleen maar averechts en zorgt voor hoge kosten. 

Hoeveel werknemers hebben een burn-out

Volgens cijfers van het CBS (Centraal bureau statistiek) en TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) uit november 2019 hebben 1,3 miljoen Nederlanders burn-outklachten als gevolg van werkstress. Werknemers die niet kunnen werken door een burn-out hebben werkgevers de afgelopen jaren miljarden gekost. Deze cijfers bewijzen dat het als werkgever ontzettend belangrijk is om zoveel mogelijk te voorkomen dat werknemers thuis komen te zitten met een burn-out. Een mogelijke behandeling voor een burn out is cognitieve gedragstherapie, of de online therapie van DKP.

Waarom komt een burn-out vaak voor

Een burn-out kan om verschillende redenen vaak voorkomen. Als werkgever is het belangrijk te beseffen dat ook werknemers die zich 100% inzetten, waarvan u het minst verwacht ook een burn-out kunnen krijgen. Deze werknemers kunnen het zich namelijk persoonlijk aantrekken als het niet helemaal lukt in het werk. Zij zijn volledig toegewijd aan hun werk en dat vormt op het gebied van burn-out een gevaar. Door het gebruik van een telefoon of pc kan een werknemer ook stress ervaren en stress coaching nodig hebben. Zes op de tien werknemers gebruikt bijna de hele dag een pc, of smartphone. 28 procent zegt stress te krijgen van de dagelijkse stroom aan berichten. Mensen zijn door de digitalisering ook buiten werktijd beter bereikbaar en dat kan voor stress zorgen.

Gevolgen van een burn-out

De gevolgen van een burn-out zijn erg vervelend voor werknemers. Mentaal is het zwaar, maar ook fysiek volgen er ongemakken. Daarnaast heeft ene werkgever dus ook veel ongemak van een werknemer met een burn-out. Het kan namelijk gebeuren dat een werknemer 2 jaar thuis zit voor re-integratie. Hierdoor neemt de werkdruk op andere werknemers toe en lopen de kosten voor de werkgever op. Na verloop van tijd komt er een vervanger voor de werknemer, maar is de werknemer die een burn-out heeft nog wel in dienst. De kosten lopen dus enorm op. De kosten van een burn-out kunnen al snel oplopen naar €100.000,-. Kortom, voor alle partijen een situatie die u wilt voorkomen.