Dit moet je weten over je basiszorgverzekering

basiszorgverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht vanaf 18 jaar om een basiszorgverzekering af te sluiten. Je mag zelf de verzekeraar kiezen, en dat zul je zorgvuldig moeten doen. De dekking is over het algemeen vaak hetzelfde, maar toch kunnen de verzekeraars van elkaar verschillen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hoogte van de premie of het aantal behandelingen dat vergoed wordt. Kun je nou door de bomen het bos niet meer zien met al die verschillende verzekeraars? Hier vind je alles wat je moet weten over de basisverzekering.

Wat valt allemaal onder de basisverzekering? 

De basisverzekering is een pakket dat standaard gedekt wordt, en wat daar precies onder valt wordt ieder jaar opnieuw besloten door de overheid. Over het algemeen is de dekking bij iedere zorgverzekeraar gelijk. Je bent onder andere verzekerd voor bezoekjes aan de huisarts, het verblijf in een ziekenhuis en voor geneesmiddelen. Ook verloskundige zorg en kraamzorg valt onder het basispakket, net als psychologische hulp. Bovendien wordt ook de tandarts en bezoeken aan de fysiotherapeut vergoed tot aan je achttiende jaar. Wel kan de premie en bijvoorbeeld het aantal behandelingen verschillen per zorgverzekeraar. Check daarom altijd goed welke zorg in jouw basispakket wordt vergoed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe weet ik welke verzekering bij mij past? 

Niemand leeft hetzelfde leven. Dit betekent dus ook dat je zelf naar je persoonlijke situatie moet kijken wat verstandig is waarvoor je je wil laten verzekeren. Heb je bijvoorbeeld gevaarlijke hobby’s of ongezonde gewoontes? Dan is een basisverzekering misschien niet genoeg. Een aanvullende verzekering kan in dit geval goed van pas komen: je wil namelijk niet in het ziekenhuis komen denkend dat je verzekerd bent voor iets, waar je achteraf niet voor verzekerd blijkt te zijn. Je zou dus goed moeten overwegen wat nodig is, of hoeveel risico je bereid bent te nemen. Weet je niet goed waar je voor moet kiezen? Poliswijzer.nl kan jou helpen met het vergelijken van zorgverzekeringen.

Zo kies je de juiste zorgverzekering

Het uitzoeken van de juiste zorgverzekering is enorm lastig, dat is duidelijk. Zoals eerder aangegeven zal je zelf moeten overwegen of je alleen kiest voor de basisverzekering, of misschien wil je het een en ander aanvullen. Ook kun je nadenken of een naturapolis of een restitutiepolis het beste bij jou past. En ook niet geheel onbelangrijk: welke zorgverzekeraar heeft de laagste premie? Een simpele manier om hierachter te komen, is door gebruik te maken van de Zorgvergelijker. Hier vergelijk je binnen een oogopslag alle zorgverzekeraars in Nederland, zodat jij binnen no time bent verzekerd naar jouw wensen. Ook kun je hier eenvoudig overstappen.