Reuktraining bij reukverlies?

reukvermogen

Reuktraining voor het herstellen van uw reukvermogen? Het klinkt misschien vreemd maar reuktraining is zeker zinvol. Reuktraining is geen geneesmiddel maar een manier om het herstel van het reukvermogen te versnellen en te stimuleren. Zie het als een vorm van fysiotherapie voor de neus. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat reuktraining effectief is en het herstel kan versnellen.

Reuktraining set

Met behulp van een reuktraining set kunt u op een effectieve manier het herstel van het reukvermogen na reukverlies stimuleren. Het trainen van het reukvermogen met een reuktraining set is vooral effectief gebleken in geval van geurverlies door hoofdletsel, ernstige infectie van de bovenste luchtwegen (als gevolg van bijvoorbeeld griep, corona of andere virussen). Als een reukstoornis wordt gediagnosticeerd, hebben vele studies aangetoond dat het trainen van de reukzin een ondersteunende maatregel kan zijn in het proces van herstel. Op advies van de KNO-arts kan reuktraining dan ook een onderdeel zijn van het behandelplan bij een verstoorde reuk.

Reuktraining na corona

Het verliezen van reuk en smaak zijn bekende symptomen van corona. In de meeste gevallen is het aan te raden om met reuktraining na corona te beginnen indien uw reuk na 4 weken nog niet terug is. Dit is sinds begin 2022 ook opgenomen in de COVID-19 medische richtlijn. Artsen adviseren de training bij patiënten die langer dan 4 weken na COVID-19 aanhoudende reuk- of smaakklachten hebben.

Wat is reuktraining?

De basis van reuktraining is 2 keer per dag ruiken aan 4 verschillende geuren. Ons advies is om dit in de ochtend en in de avond te doen. Iedere geur moet u 20 seconden ruiken. Als u begint met reuktraining is de kans groot dat u in het begin geen geur zult waarnemen. Het is echter belangrijk om u te concentreren op het kleine beetje geur dat u eventueel wel ruikt en probeer ook vooral te visualiseren hoe de geur moet ruiken zodat de connectie tussen uw reukorgaan en hersenen weer hersteld wordt.

Neem tussen de verschillende geuren een kleine pauze zodat uw reukorgaan ook echt het verschil tussen de geuren kan waarnemen. Het is uiteraard toegestaan om vaker en met andere geuren te trainen, hoe meer uw reukorgaan gestimuleerd wordt des te beter! Voor een optimaal effect moet u de training volhouden voor meerdere maanden, uit onderzoeken is gebleken dat ca. 6 maanden training het beste effect geeft.

Beschikbare setjes

De dagelijkse training heeft ten doel de verstoorde reuk zo goed mogelijk te herstellen. De training setjes zijn leverbaar in 3 uitvoeringen met verschillende geuren zodat u de geuren kunt afwisselen:

  • Set 1: Roos, Limoen, Eucalyptus en Kruidnagel
  • Set 2: Munt, Jasmijn, Tijm en Mandarijn
  • Set 3: Groene Thee, Rozemarijn, Bergamot, Gardenia

Er is gekozen om 3 setjes te ontwikkelen om meer variatie in de geurtraining aan te brengen. Het advies is om reuktraining vol te houden voor een periode van 6 maanden. Aangezien 1 setje een houdbaarheidsdatum heeft van 3 maanden (na opening van de flesjes) is het praktisch om direct 2 setjes te kopen zodat u in totaal 6 maanden uw reukvermogen kunt trainen.

Beginnen met reuktraining?

Heeft u ook te maken met reukverlies en wilt u beginnen met reuktraining? Dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een reuktraining set van de firma MediSense. Met deze setjes kunt u reuktraining uitvoeren conform de methode die is voorgeschreven door vele (KNO) artsen wereldwijd.

Wij wensen u veel succes met de training en een voorspoedig herstel!