Alles over het zorgprestatiemodel

zorgprestatiemodel

Wanneer je gebruik wil of moet maken van instanties zoals de ggz, geestelijke gezondheidszorg, of de fz, forensische zorg, moet dat betaald worden. In het huidige zorgprestatiemodel zijn er genoeg knelpunten rondom de betalingen. De kosten sluiten namelijk vaak niet aan bij de kosten die daadwerkelijk gemaakt worden. Ook kunnen de zorgkosten flink omhoog gaan en dat zou je allemaal moeten betalen van je eigen risico. Dit gaat dus niet langer meer werken en daarom komt er een nieuw zorgprestatiemodel. Maar wat is een zorgprestatiemodel precies? Hieronder lees je alles wat je moet weten over het zorgprestatiemodel.

Wat is het zorgprestatiemodel?

Het zorgprestatiemodel is een model dat helpt om de zorg zoals de ggz en de fz te bekostigen in Nederland. Het zorgprestatiemodel is sinds 2022 helemaal veranderd waardoor het een stuk eenvoudiger wordt voor meerdere partijen die betrokken zijn om declaraties de deur uit te sturen. Stel je hebt zorg nodig van de ggz, dan ben jij als individu erbij betrokken maar ook je verzekeraar is erbij betrokken. Er wordt gekeken welke zorg je krijgt met daarbij gepaste vergoedingen. Wanneer je dus een verzekeraar bent of je bent een zorgaanbieder: zorg er dan voor dat je alles op een rijtje hebt met dit nieuwe zorgprestatiemodel. Je moet namelijk op een heel andere manier gaan declareren dan dat je ervoor gewend was. 

Wat houdt het zorgprestatiemodel in?

Een zorgprestatiemodel kijkt naar de prestaties die bij jouw zorg zijn geleverd. Je verzekeraar moet kijken wat er is gedaan om jouw zorg zo goed mogelijk te maken. Dit kunnen ze bijvoorbeeld bekijken bij verschillende instanties zoals de ggz en de fz. In het nieuwe zorgprestatiemodel kan een prestatie een consult zijn of bijvoorbeeld een overnachting in een kliniek. Verder worden de behandelingen die je krijgt bij de ggz niet meer afgehandeld als traject maar als allemaal losse behandelingen. Zo wordt het een stuk overzichtelijker en word je een stuk beter geholpen. Wanneer je moeite hebt met het zorgprestatiemodel, dan kun je altijd hulp inschakelen van onder andere Tenzinger.

Voordelen van het zorgprestatiemodel

Er zijn enorm veel voordelen te vinden over het zorgprestatiemodel. Allereerst is het een stuk gemakkelijker voor verzekeraars die betrokken raken bij de declaraties en de administratie die bij de zorg komt kijken. Het zorgprestatiemodel zorgt namelijk voor minder administratie en het zorgt ook voor een stuk meer overzicht. Verder is het belangrijkste voordeel dat het voor veel meer eenvoud zorgt. Alle stapjes die worden gezet worden voor de patiënt en voor de zorgverzekeraar een stuk duidelijker, waardoor het ook gemakkelijker te declareren is.