Is zwarte thee gezond?

Medisch-woordenboek-voeding

Voor onze grootmoeders geen nieuws: de helende werking van een kopje thee met honing en citroen bij een griepje of keelpijn. Wetenschappers bevestigen dat beeld door met name groene en zwarte thee aan te merken als de meest gezonde theesoorten: ze bevatten de vitamines B (B1, B2, B3, B5), C en E, die een stimulerende werking hebben op het zenuwstelsel en spijsverteringssysteem. Daarnaast wordt aan thee toegeschreven dat het goed is voor de huid, slijmvlies, de tanden, het haar, en versterkt het energieaanbod en immuunsysteem. Thee bevat flavonoïden, dat zijn antioxidanten die onder andere een preventieve werking tegen kanker zouden hebben.

Verband tussen zwarte thee en botbreuken

Onderzoekers aan de University of Western Australia hebben onlangs vastgesteld dat vrouwen die dagelijks minstens drie koppen zwarte thee drinken, op latere leeftijd minder kans hebben op botbreuken. Ook deze positieve werking wordt toegeschreven aan de aanwezigheid van antioxidanten in zwarte thee.

De wetenschappers analyseerden gegevens over 1.188 Australische vrouwen van gemiddeld 75 jaar, op basis van ingevulde vragenlijsten over eet- en drinkgewoonten. Tijdens de onderzoeksperiode van ca. 10 jaar, kwamen 288 vrouwen eens in het ziekenhuis terecht vanwege osteoporose gerelateerde botbreuken. De vrouwen die minstens drie kopjes zwarte thee per dag dronken, hadden 34 procent minder risico op een ernstige breuk en 42 procent minder risico op een heupfractuur vergeleken met leeftijdsgenoten die veel minder thee dronken.

Is zwarte thee nu echt zo gezond?

Onderzoeken als deze tonen vaak wel een correlatie aan: ze vertellen iets over de (lineaire) samenhang tussen het drinken van zwarte thee aan de ene kant, en het ontstaan van botbreuken aan de andere kant. Dit betekent echter nog niet dat een oorzakelijk verband is aangetoond: er kunnen veel meer factoren meespelen bij het ontstaan van osteoporose gerelateerde botbreuken dan puur het drinken van thee! Bijvoorbeeld andere verschillen in voedingspatronen, of genetische factoren. Daarom bewijst zo’n onderzoek nog niet dat je van thee sterke botten krijgt.

Gezondheidseffecten van zwarte thee

Voorzichtig kun je zeggen dat zwarte thee mogelijk positieve gezondheidseffecten heeft op de botstructuur van het menselijk lichaam, en mogelijk meehelpt bij preventie van bepaalde ziektebeelden. Het kan dus zeker geen kwaad om (zwarte) thee te drinken; dat is – mits het zonder suiker wordt genuttigd – uiteraard vele malen gezonder dan bijvoorbeeld frisdrank. Verwacht er echter ook weer geen wonderen van!