Wat is een Cambridge dieet?

cambridge-dieet

Het Cambridge dieet is een dieet dat in de jaren 60 in Cambridge, Engeland, werd ontwikkeld door Dr. Alan Howard. Het was ontworpen om snel gewichtsverlies te bevorderen door middel van een caloriearm en eiwitrijk voedingsplan. Inmiddels is het uitgegroeid tot een erg populaire methode om gewicht te verliezen en wordt over de hele wereld gebruikt.

Hoe werkt het Cambridge dieet?

Het Cambridge dieet bestaat uit verschillende stappen, die variëren afhankelijk van hoeveel gewicht je wilt verliezen en hoe snel je dat wilt doen. Over het algemeen bestaat het dieet uit een zeer laag calorie-inname, waarbij bijvoorbeeld shakes, repen, soepen en smoothies worden gegeten in plaats van reguliere maaltijden. Deze maaltijdvervangers bevatten weinig calorieën, maar zijn rijk aan eiwitten en voedingsstoffen om de honger te stillen.

Het dieet beperkt ook de inname van koolhydraten en vetten, en moedigt het drinken van veel water aan. Daarnaast is het vermijden van alcohol aangeraden. 

Voordelen van het Cambridge dieet

Het Cambridge dieet biedt een aantal voordelen voor wanneer je op zoek bent naar een snelle manier om gewicht te verliezen. Een van de belangrijkste voordelen is dat het dieet makkelijk te volgen is, omdat van alle maaltijden en snacks duidelijk is wat je wel en niet mag hebben. Het gebruik van maaltijdvervangers maakt het ook gemakkelijk om te controleren hoeveel calorieën je eet. Daarnaast is het een natuurlijke manier om je inname van eiwitten en voedingsstoffen te verhogen.

Een ander voordeel van het Cambridge dieet is dat het gewichtsverlies snel zal gebeuren. Veel mensen melden dat ze in de eerste week tot 5 kilo kunnen verliezen, en sommigen kunnen tot 1 kilo per week verliezen terwijl ze het dieet volgen. Wanneer je op zoek bent naar snelle resultaten, kan dit dieet dus een uitkomst zijn. Echter moet er ook bij gezegd worden dat dit gewichtsverlies vaak niet permanent is, en wanneer je stopt kan het er dus makkelijk weer aankomen. 

Nadelen van het Cambridge dieet

Het Cambridge dieet heeft dus ook een aantal nadelen. Het is een zeer restrictief crash dieet dat bepaalde voedingsmiddelen volledig uitsluit, waardoor het moeilijk kan zijn om aan alle voedingsbehoeften te voldoen. Bovendien kan het dieet leiden tot verlies van spiermassa en vocht, in plaats van alleen vet te verliezen.

Er zijn ook enkele bijwerkingen gemeld bij het volgen van het Cambridge dieet, waaronder constipatie, vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Het is belangrijk om voldoende water te drinken en medisch advies in te raadplegen voordat je begint met dit dieet.

Het Cambridge dieet is dus ontworpen om snel gewichtsverlies te bevorderen door middel van een caloriearm en eiwitrijk dieet. Het kan een effectieve methode zijn om gewicht te verliezen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het Cambridge dieet bedoeld is als een kortetermijnoplossing voor gewichtsverlies en dat het niet bedoeld is voor langdurig gebruik.