Inhoud
Je hebt het vast ooit wel een gegeten: vis. Er zijn erg veel verschillende soorten vis die je kunt eten. Denk hierbij aan tonijn, zalm, kabeljauw, forel, sardines en nog veel meer. Ook zijn er verschillende manieren hoe je vis kunt bereiden en eten. Denk hierbij aan gegrilde vis, visssoep, gebakken vis, gefrituurde vis en nog veel meer. Populaire gerechten die je met vis kunt eten zijn bijvoorbeeld pokebowl, Fish and chips, sushi, pasta en nog veel meer. Vis is superlekker en daarnaast ok nog eens gezond. Maar waarom is vis eigenlijk zo gezond? Dat is een goede vraag! Gelukkig gaan we je in dit artikel haarfijn uitleggen waarom vis gezond is.
Redenen waarom vis gezond is
Vis wordt erg veel gegeten in Nederland. Gemiddeld eet de Nederlander 15 gram vis per dag. Het is ook zeer aan te bevelen om vis te eten. Het wordt aangeraden om één keer in de week vis te eten omdat vis over het algemeen erg gezond is. Dit komt door de vele verschillende voedingsstoffen en vetzuren die vis bevat. Vis wordt als gezond beschouwd door de volgende redenen:
Omega-3-vetzuren
Vis bevat veel omega-3-vetzuren. Denk hierbij aan zalm, makreel, haring, tonijn en nog veel meer. In deze vissoorten zit eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur, dit wordt ook wel afgekort als EPA en DHA. Het voordeel van deze vetzuren is dat ze erg gezond zijn en goed zijn voor bijvoorbeeld je hart en het verminderen van ontstekingen;
Veel gezonde eiwitten
Het consumeren van vis zorgt voor hoogwaardige eiwitten. Deze geven belangrijke aminozuren die nodig zijn en goed zijn voor bijvoorbeeld cellen en organen. Daarnaast zijn eiwitten erg gezond voor spieren en de groei hiervan en het immuunsysteem;
De vele vitaminen en mineralen
Vis is een bron waar vele verschillende vitamines en mineralen in zitten. Deze zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid. Vis bevat vitamine D, vitamine B12, selenium, zink en jodium;
Lage verzadigde vetten
De meest vissoorten bevatten weinig verzadigde vetten. Let er dus wel op dat als je vis eet vanwege de lage verzadigde vetten dat je wel een vissoort uitkiest die dit heeft. Voorbeelden van vissen met lage verzadigde vetten zijn: kabeljauw, schelvis, sliptong, tilapia en nog veel meer. De afwisseling tussen vis en vlees is erg belangrijk want in vlees zitten vaak wel hoge verzadigde vetten;
Veel voedingsstoffen voor de hersenen
Vis bevat veel omega-3-vetzuren in vis. Deze zijn erg goed en gezond voor de ontwikkeling en functie van de hersenen. DHA zit in omega-3-vetzuren en is een belangrijke bouwsteen van de hersenen;
Welke vis is het meest gezond?
Als we kijken naar welke vis het gezondst is, moeten we kijken naar de voedingsstoffen die elke vissoort bevat. Over het algemeen is vette vis gezonder dan magere vis, omdat vette vis rijk is aan omega-3-vetzuren, die tal van gezondheidsvoordelen bieden.
Enkele van de gezondste vissen die je kunt eten zijn:
- Zalm: Zalm is een vette vissoort die boordevol omega-3-vetzuren zit, evenals een aanzienlijke hoeveelheid vitamine D.
- Makreel: Net als zalm is ook makreel een vette vissoort. Het is een geweldige bron van omega-3-vetzuren en bevat ook veel vitamine B12.
- Sardines: Sardines zijn kleine, vette vissen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren. Ze bevatten ook een flinke dosis vitamine D, en omdat je ze meestal met botten en al eet, leveren ze ook calcium.
- Haring: Haring is een andere goede bron van omega-3-vetzuren. Het kan zowel gerookt als ingeblikt worden gegeten en is bijzonder veelzijdig.
- Tonijn: Tonijn bevat veel omega-3-vetzuren en is ook een goede bron van eiwitten. Het is wel belangrijk op te merken dat sommige soorten tonijn hogere niveaus van kwik kunnen bevatten, dus het is het beste om tonijn met mate te consumeren.
Hoeveel vis per dag is gezond?
Het Voedingscentrum in Nederland adviseert om minimaal een keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Dit komt omdat vis een belangrijke bron van de eerder genoemde omega-3-vetzuren is. Als je meer vis wilt eten, dan is dat prima, maar het is niet noodzakelijk om elke dag vis te eten om van de gezondheidsvoordelen te kunnen genieten.
Wat de portiegrootte betreft, is een portie van ongeveer 100 tot 150 gram vis meestal voldoende voor een volwassene. Het is wel belangrijk om te onthouden dat, terwijl vis veel voordelen heeft, het ook mogelijk is om te veel van het goede te hebben. Sommige vissoorten kunnen hogere niveaus van kwik en andere verontreinigende stoffen bevatten, dus het is het beste om de inname van deze soorten te beperken en een verscheidenheid aan vissoorten te consumeren om de voordelen te maximaliseren en de risico’s te minimaliseren.