Het keto dieet 

crosstrainer

Het keto dieet is enorm populair geworden. Dit dieet wordt ook wel het ketogeen dieet genoemd. Het is ontwikkeld om gewichtsverlies te bevorderen. Het basisprincipe van het keto dieet is om je lichaam in een staat van ketose te brengen. Hierdoor gaat het vet verbranden in plaats van koolhydraten. In dit artikel leggen wij uit wat het keto dieet is en hoe het werkt. Maar ook wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet is een dieet waarbij je minder tot geen koolhydraten eet en meer vetten en eiwitten. Door deze verandering in de voeding, gaat je lichaam in een staat van ketose, waarbij het vet als energiebron gebruikt wordt in plaats van glucose (suiker). Dit gebeurt doordat je lichaam niet genoeg glucose binnenkrijgt uit koolhydraten en het daarom overgaat op het verbranden van vetten, wat leidt tot gewichtsverlies.

Bij het keto dieet eet je over het algemeen voedingsmiddelen die veel vetten en eiwitten bevatten, zoals vlees, vis, eieren, avocado’s, noten, zaden en oliën. Koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals brood, pasta, rijst en suiker, worden zo veel mogelijk vermeden. Alleen in kleine hoeveelheden wordt dit toegepast binnen het dieet. 

Hoe werkt het keto dieet?

Door je lichaam in ketose te brengen met behulp van het keto dieet, gaat je lichaam over op het verbranden van vetten in plaats van glucose. Glucose gebruikt je lichaam normaal gesproken als energiebron. Door het verminderen van koolhydraten, vermindert het lichaam de aanmaak van insuline. Hierdoor wordt de opslag van vet verminderd, maar wordt ook vetverbranding verhoogd. 

Wanneer je lichaam in ketose is, maakt het ook ketonen aan. Deze ketonen worden gebruikt als brandstof voor de hersenen en andere organen. Dit leidt tot een verbeterde mentale helderheid en een vermindering van ontstekingen in het lichaam.

Voordelen van het keto dieet

Er zijn verschillende voordelen van het keto dieet, waaronder:

  1. Gewichtsverlies: Het keto dieet kan helpen om gewicht te verliezen.
  2. Verbeterde mentale helderheid: Het eten van vetten als brandstof voor de hersenen kan leiden tot een verbeterde mentale helderheid en cognitieve functie.
  3. Verlaagde insuline niveaus: Door het verminderen van de inname van koolhydraten, verlaagt het keto dieet de aanmaak van insuline, wat kan helpen bij het voorkomen van diabetes en het beheersen van bloedsuikerspiegel.
  4. Verbeterde hartgezondheid: Het keto dieet kan helpen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen, waardoor het risico op hartaandoeningen kan worden verminderd.
  5. Verminderde ontstekingen: Door het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van het vetgehalte, kan het keto dieet helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Nadelen van het keto dieet

Er zijn ook enkele nadelen aan het keto dieet, waaronder:

  1. Moeilijk vol te houden. Door de vele restricties en beperkingen, vinden mensen dit vaak een lastig dieet. 
  2. Mogelijke bijwerkingen. Vooral in het begin heb je last van bijwerkingen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, obstipatie en misselijkheid.  
  3. Beperkt aantal voedingsmiddelen. Je moet veel voedingsmiddelen vermijden tijdens het keto dieet, zoals fruit en brood. Hierdoor heb je al snel minder variatie in jouw maaltijden.  
  1. Mogelijk te veel vet. Het keto dieet kan leiden tot een hoge inname van vetten, dit wordt niet door iedereen als gezond beschouwd. 
  2. Niet geschikt voor iedereen. Het keto dieet is niet geschikt voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals pancreatitis, leverziekte of galblaasaandoeningen.

Conclusie

Het keto dieet is een dieet dat gericht is op het verminderen van koolhydraten en het verhogen van het vet- en eiwitgehalte om je lichaam in staat van ketose te brengen. Hoewel het dieet voordelen kan hebben, zoals gewichtsverlies en verbeterde mentale helderheid, zijn er ook enkele nadelen aan het dieet, zoals mogelijke bijwerkingen en beperkingen op voedingsmiddelen. Het is belangrijk om te onthouden dat het keto dieet niet voor iedereen geschikt is en dat je altijd advies moet vragen aan een arts voordat je begint met een nieuw dieet.