Inhoud
Wellicht heb je zojuist zelf een longontsteking opgelopen, of maak je je zich zorgen om een familielid of vriend met deze ziekte. Kan een longontsteking overgedragen worden op iemand anders? Met andere woorden; is een longontsteking besmettelijk?
Hier is niet direct een duidelijk antwoord op te geven. Een longontsteking kan besmettelijk zijn, maar het is afhankelijk van de exacte oorzaak of je andere mensen wellicht ook zou kunnen besmetten.
Welke vormen van longontsteking zijn besmettelijk?
We maken onderscheid in het ontstaan van een longontsteking tussen bacteriën en virussen. We bespreken de verschillende veroorzakers van een longontsteking en bekijken per geval hoe groot de kans op besmetting is.
Longontsteking door de pneumokok bacterie
De meest voorkomende oorzaak van een ontsteking van de longen komt door de pneumokok bacterie. Deze wordt ook wel de Streptococcus pneumoniae genoemd. Deze bacterie wordt door vrijwel ieder mens op enig moment in het leven bij zich gedragen. De pneumokok nestelt zich in de bovenste luchtwegen. Bij slechts een klein deel van de mensen kan de bacterie een infectie veroorzaken. Dit hoeft echter niet alleen een longontsteking te zijn, maar kan ook andere ontstekingen als een bijholteontsteking of een middenoorontsteking veroorzaken. In sommige gevallen kan de pneumokok bacterie zelfs levensbedreigende ziektes veroorzaken.
De pneumokok zal in het geval van een longontsteking van de bovenste luchtwegen naar de diepere luchtwegen afdalen. De pneumokok bacterie veroorzaakt vooral een ontsteking van de longen bij mensen boven de 65 jaar. Alhoewel vandaag de dag nog steeds niet alles bekend is over de pneumokok bacterie in de medische wereld, kunnen we wel stellen dat deze bacterie waarschijnlijk niet besmettelijk is. Voor mensen met een lage weerstand blijft het echter wel aan te raden om uit de buurt te blijven van een patiënt met longontsteking.
De pneumokok bacterie is niet de enige bacterie die een longontsteking kan veroorzaken. Een ander voorbeeld is de legionellabacterie (veteranenziekte), maar ook bacteriële infecties elders in het lichaam kunnen soms via de bloedbaan in de longen terechtkomen. Verschillende soorten bacteriën kunnen een longontsteking veroorzaken. Veel bacteriële longontstekingen zijn niet besmettelijk. Er is echter één grote uitzondering: TBC (Tuberculose). Deze infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie is zeer besmettelijk. Gelukkig komt deze bacterie niet veel voor in Nederland. Volgens cijfers van de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu komt deze infectieziekte jaarlijks voor bij minder dan 1000 mensen.
Longontsteking door virussen
Een longontsteking kan ook door virussen worden veroorzaakt. Een griepvirus kan in sommige gevallen al een longontsteking veroorzaken. Ook waterpokken en SARS zijn voorbeelden van virussen die als oorzaak gezien kunnen worden voor een ontsteking van de longen. Virussen zijn vaak erg besmettelijk. Toch wil dit niet direct zeggen dat u ook een longontsteking zult krijgen. Denk aan de jaarlijks terugkerende griepepidemieën in Nederland. Veel mensen worden ziek, sommige mensen krijgen longontsteking. Dat u besmet wordt met een virus door iemand met een longontsteking wil zeker niet gelijk zeggen dat u ook een longontsteking zult oplopen. Toch moet u wel voorzichtig zijn. Mensen met een lage weerstand krijgen eerder een longontsteking dan mensen met een goede weerstand. Er zijn veel verschillende soorten virussen die een longontsteking kunnen veroorzaken.
Wees voorzichtig met een longontsteking in je buurt
Concluderend kunnen we zeggen dat een longontsteking in sommige gevallen besmettelijk kan zijn. Bacteriën als de pneumokok en legionella kunnen zorgen voor een longontsteking, maar zijn vaak niet besmettelijk. De grote uitzondering is TBC. Deze bacterie, die longontsteking kan veroorzaken, is zeer besmettelijk. De andere veel voorkomende vorm van longontsteking wordt veroorzaakt door virussen. Virussen zijn vaak erg besmettelijk, maar dat wil niet zeggen dat u ook direct een longontsteking zult krijgen. Toch is voorzichtigheid altijd geboden. Kent u iemand met een longontsteking? Voorkomen is beter dan genezen. Vraag naar de oorzaak. Is de oorzaak van de longontsteking besmettelijk? Blijft u dan liever even uit de buurt. Helemaal met een lage weerstand.