Extra uteriene graviditeit (EUG)

medisch-blog

Extra uteriene graviditeit (afgekort EUG) staat voor buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit betekent een zwangerschap buiten de baarmoederholte. Vaak bevindt de zwangerschap zich in de eileider. Dit geeft niet altijd direct klachten, maar leidt vaak tot vaginaal bloedverlies en/of lichte tot hevige buikpijn.

Oorzaken extra uteriene graviditeit

Bij de eisprong komt een eicel vrij uit de eierstok. Deze wordt opgevangen door het uiteinde van een eileider. Als deze eicel wordt bevrucht door een zaadcel, zal de bevruchte eicel na vier of vijf dagen in de baarmoederholte aankomen en zich daar nestelen. In minder dan 1 op de 100 zwangerschappen ontstaat een innesteling buiten de baarmoederholte, en dán ontstaat een buiten (extra) baarmoederlijke (uteriene) zwangerschap (graviditeit).

Een van de belangrijkste oorzaken van een extra uteriene graviditeit is beschadiging van de eileiders. Dit kan een ontsteking zijn (door SOA’s als chlamydia of gonorroe), een eerdere EUG, of een eerdere operatie aan de eileider. Ook na langdurige onvruchtbaarheid of na een IVF behandeling is de kans op een EUG groter.

In sommige gevallen komt een EUG voor bij verklevingen in de buikholte als gevolg van een eerdere buikoperatie (blindedarmontsteking) en endometriose. Ook wanneer vrouwen zwanger worden nadat zij zijn gesteriliseerd, of terwijl zij een spiraal hebben, neemt de kans op een EUG toe.

Symptomen van extra uteriene graviditeit

Vooral in het begin kunnen klachten ontbreken. In een later stadium geeft een extra uteriene graviditeit klachten als vaginaal bloedverlies, of pijn aan één kant of onderin de buik, vergelijkbaar met een hevige menstruatie. De klachten doen ook wel eens denken aan een miskraam. Vaak treden de symptomen op tussen de vijfde en twaalfde week van de zwangerschap.

De klachten kunnen zeer ernstig worden als de eileider scheurt. In dat geval ontstaat plotseling hevige buikpijn, met schouderpijn en het gevoel dat er ontlasting is terwijl er niets komt (loze aandrang). Dit is het gevolg van bloed in de buikholte. Deze klachten kunnen gepaard gaan met shockverschijnselen: misselijkheid, braken, snelle pols, transpireren en flauwvallen.

Behandeling van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bij een extra uteriene graviditeit kan de zwangerschap nooit voldragen worden. Ook kan de vrucht niet in de baarmoederholte worden geplaatst. De EUG wordt behandeld door middel van een operatieve ingreep of door medicijnen. In geval van een operatieve behandeling kan het, afhankelijk van de klachten, een kijkoperatie of een bikinisnede betreffen. In sommige gevallen is het nodig om de gehele eileider inclusief de EUG te verwijderen (tubectomie).
In een klein aantal gevallen kan de behandeling plaatsvinden door medicatie: hierbij worden één of meerdere injecties met een celdodend middel gegeven. Dit levert geen gevaar op voor de vruchtbaarheid of voor eventuele volgende zwangerschappen.

Een extra uteriene graviditeit betekent lichamelijk en psychisch meestal een zware belasting; niet alleen is er een zwangerschap verloren gegaan, maar misschien wordt het ook wel moeilijker om opnieuw zwanger te raken. Schroom niet om deze emotionele aspecten te bespreken met uw arts.