Elektrische versus normale sigaret

elektrische versus normale sigaret

Elektrische sigaret versus normale sigaret, daarover gaat dit artikel. De sigaret met tabak, hier aangeduid met normale sigaret, bestaat al heel lang. Al enige jaren is er ook de elektrische sigaret, ook wel e smoker of e sigaret genoemd. Wat zijn de verschillen tussen die twee? We zetten eerst de kenmerken van de normale sigaret op een rij en met name de giftige bestanddelen. Vervolgens komt de e smoker aan de orde.

De normale sigaret

Een sigaret is een hoeveelheid tabak, die in een dun papertje is gerold en kan eventueel een filter bevatten. Men steekt de sigaret aan met een vlammetje of een gloeiend voorwerp. Het tabak brandt langzaam op en door de sigaret in de mond te steken en via die sigaret in te ademen, krijgen we tabaksrook binnen. Aan de sigaret kan een smaak zijn toegevoegd, menthol bijvoorbeeld. Gemiddeld bevat een sigaret 74 te onderscheiden toevoegingen. Een standaard sigaret bevat onder meer de volgende giftige stoffen:

  • Nicotine
  • Benzeem (wat kankerverwekkend is)
  • Koolstofmonoxide
  • Teer
  • Nitrosamine (ook kankerverwekkend)
  • Amonia
  • Arsenicum (wat zeer giftig is)
  • Formaldehyde (bij hoge concentraties ook kankerverwekke

De elektrische sigaret of e smoker

De e sigaret is een elektronisch apparaatje, dat eruit kan zien als een normale sigaret, maar veel verschillende vormen kan aannemen. Een e sigaret wordt niet in brand gestoken. In een e sigaret wordt een vloeistof verdamt en het is die damp die wordt ingeademd. Er zit een verhittingselementje in en een batterijtje voor de voeding daarvan. Bij een e sigaret wordt daarom vaak gesproken van dampen in plaats van roken.

E liquid

De vloeistof ook wel e-liquid genoemd die in een e sigaret wordt verdamp wordt e liquid genoemd. Het is mengsel van glycerol, aldehyden en De vloeistof ook wel e-liquid genoemd die in een e sigaret wordt verdamp wordt e liquid genoemd. Het is mengsel van glycerol, aldehyden en propyleenglycol, waaraan smaakstoffen en eventueel nicotine zijn toegevoegd. Er zijn veel verschillende smaakstoffen, met name zoete. Daardoor komt de bittere smaak van nicotine minder naar voren. Behalve die stoffen kunnen er onzuiverheden in zitten en giftige stoffen als zware metalen, carcinogenen, vluchtige organische stoffen en tabaksspecifieke nitrosaminen. Rokers die overstappen op de e sigaret hebben vaak een voorkeur voor tabakssmaken.

Wat is minder gezond

Als we de normale sigaret en de e sigaret vergelijken op basis van de effecten op onze gezondheid, dan is de e sigaret waarschijnlijk minder ongezond. Bij het dampen komt een kleinere hoeveelheid schadelijke stoffen vrij dan bij het roken. De effecten op langere termijn zijn echter nog onduidelijk.