Hoe werken je longen?

medisch-blog

Zonder longen kunnen we niet leven. We hebben zuurstof nodig om te kunnen ademen en onze longen zijn ons daar meestal zeer goed bij van dienst, maar hoe werken de longen nou eigenlijk precies? Met andere woorden, wat is de functie van de longen?

Wat er gebeurt na het inademen van zuurstof

Dankzij gezonde longen gaat het ademen eigenlijk vanzelf. Via de neus en de mond ademen we om de paar seconden een flinke hap lucht naar binnen.

Vervolgens komt het in de luchtpijp terecht. De luchtpijp kan zien als een verstevigde pijp. In de luchtpijp bevinden zich kraakbeenringen. Hierdoor is de luchtpijp altijd open en kan de ingeademde lucht de route zonder verdere moeite afleggen.

Alle onderdelen die betrekking hebben op je longen (in het Engels)

Luchtpijp = Trachea
Bronchiën = Bronchi
Longblaasjes = Alveoli

De luchtpijp staat in directe verbinding met onze longen. De luchtpijp vertakt als het ware in de zogenaamde bronchiën. Deze vertakken steeds verder en verder in de longen totdat de ingeademde lucht bij de longblaasjes terecht komt.

Eenmaal aangekomen bij de longblaasjes zorgen deze er voor dat het zuurstof afgegeven kan worden aan het bloed. Ons hart zorgt er vervolgens voor dat het zuurstof overal in het lichaam terecht kan komen.

Dankzij de functie van de longen kunnen wij ademen en zorgen ze ervoor dat het hele lichaam van zuurstof voorzien kan worden.

Filmpje: de fuctie van longen

In het filmpje hieronder legt het longfonds duidelijk uit hoe de longen werken.

Slijmvlies als bescherming van onze longen

Onze longen zijn erg kwetsbaar en zijn daarom voorzien van slijmvlies. Dit slijmvlies bevindt zich langs de hele route die de zuurstof aflegt. Vanaf de neus en de mond helemaal tot aan de longen.

Dit slijmvlies heeft een essentiële functie voor de longen. De lucht zit vol schadelijke stoffen en bacteriën die zonder slijmvlies direct in ons lichaam terecht kunnen komen. Het slijmvlies heeft een defensieve functie.

De bacteriën en schadelijke stoffen blijven als het ware aan het slijmvlies plakken. Ook de longen zelf hebben slijmvlies dat is voorzien van trilhaartjes.

Is er toch viezigheid in de longen terecht gekomen? Deze trilhaartjes vervoeren het vuil direct weer uit het lichaam en brengen het terug naar de keel.

Hier hoesten wij het slijm weer op of slikken we het door. Zo kan het, zowel uitgehoest als via de ontlasting, ons lichaam weer verlaten.

Dankzij de functie van het slijmvlies blijven onze longen schoon en maken schadelijke stoffen en bacteriën veel minder kans.

Teveel slijmvlies kan zorgen voor een longontsteking

Bij een lage weerstand, een virus of bij bepaalde bacteriën kan het gebeuren dat er toch iets in de longen terecht komt. Hierdoor neemt de slijmproductie flink toe. Het lichaam is hard bezig om de viezigheid uit het lichaam te krijgen.

Door de grote hoeveelheden slijm kunnen de longblaasjes niet meer goed hun werk doen en zullen minder zuurstof opnemen. Je krijgt het benauwd en zal veel slijm ophoesten.

Een voorbeeld daarvan is een longontsteking. Een longontsteking begint daarom meestal met een verkoudheid die niet meer weg gaat en in veel gevallen erger zal worden.

Herken je de symptomen van een longontsteking? Neem dan altijd contact op met jouw arts. Vandaag de dag is een longontsteking in vrijwel alle gevallen goed te behandelen. Dankzij de werking en de functie van de longen kunnen wij leven. Zorg er daarom goed voor!