Diurese: vorming van urine door de nieren

medisch-blog

Betekenis diurese

  1. afscheiding van urine.

Diurese of diuresis is de vorming van urine door de nieren. De urine die bij diurese ontstaat wordt opgeslagen in de urineblaas en daarna periodiek geloosd, gemiddeld zo’n vier tot vijf keer per etmaal. De gemiddelde urineproductie bij diurese van één persoon is één tot anderhalve liter per 24 uur.

Overmatige diurese

Bij overmatige urineproductie spreekt men van polyurie. Dit kan het gevolg zijn van een overdreven vochtinname. Ook het gebruik van alcohol of het drinken van veel koffie (caffeïne) versterkt de diurese.

Polyurie kan echter ook een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Bijvoorbeeld bij diabetes mellitus (suikerziekte) komt overmatige diurese veel voor; men spreekt dan ook wel eens van osmotische diurese, waarbij het verschil in concentratie van stoffen in de nieren zorgt voor extra urinevorming. Hierbij komt ook de stof glucose in de urine terecht.

Diuretica

Als het lichaam te veel vocht ophoopt, kan een arts een diureticum (meervoud: diuretica) voorschrijven, in de volksmond ook wel een ‘plaspil’ of ‘plastablet’ genoemd. Diuretica zijn urinedrijvende middelen: ze zorgen voor een verhoogde productie van urine. Er bestaan vele diuretica die allemaal een eigen effect hebben.