Inhoud
De Covid-19 pandemie houdt de wereld nog steeds in zijn greep. In het licht van de huidige medische situatie is het extra belangrijk om een goede weerstand op te bouwen. Niet alleen in lichamelijke, maar ook in geestelijke zin. Steeds meer mensen kiezen ervoor om Nootropics te gebruiken. Wat is een nootropicum en welk effect heeft het op de hersenen? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.
Wat is een nootropicum?
Een nootropicum is een supplement die de gezondheid van de hersenen verbetert. Nootropics worden ook wel aangeduid als ‘smart drugs’, maar dat dekt de lading niet helemaal. Het is namelijk geen drugs in klassieke zin, maar een natuurlijke of synthetische stof die de cognitieve prestaties verbetert. De lijst met bewezen gezondheidsvoordelen is lang. Zo versterkt een nootropicum onder andere het geheugen, het concentratievermogen en de focus. Ook verbetert het de stemming en zorgt het voor een ontspannen gevoel waardoor mensen beter met stress om kunnen gaan.
Wat betekent het woord nootropicum?
Het woord ‘nootropic’ is van oorsprong Grieks. Ruw vertaald betekent het ‘om de geest te buigen of te vormen’. Deze supplementen zijn goed voor de neurologische functies, maar bevatten uiteraard ook geen superkrachten. Het is nog steeds belangrijk om naast het innemen van nootropics gezond te leven en veel te bewegen. Feit is dat wel dat deze supplementen het functioneren van neuronen in de hersenen stimuleren en beschermen tegen beschadiging. Dit zorgt voor meer zuurstof in de hersenen, wat een positief effect heeft op het cognitieve vermogen.
Hoe werkt nootropicum?
Het menselijk brein is een zeer complex orgaan. Wist je dat de hersenen zijn opgebouwd uit 86 miljard zenuwcellen en dat iedere zenuwcel met ongeveer 5000 andere zenuwcellen verbinding kan maken? Onderzoek heeft uitgewezen dat nootropics de cognitieve functies in de hersenen verbeteren. Maar een precieze verklaring daarvoor hebben onderzoekers nog steeds niet. Wel weten we dat een nootropicum de bloedcirculatie naar de hersenen verhoogt. Dit zorgt voor een betere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de hersenen, waardoor hersencellen beter met elkaar communiceren. En dit is nog maar één belangrijk effect van nootropicum op de hersenen. Het heeft ook de volgende effecten:
- Het verwijderen van neurotoxines: Neurotoxines zijn gifstoffen die een negatieve uitwerking op het zenuwstelsel. Zo remmen ze onder andere de functies van neuronen. Nootropicum zorgt echter voor een verhoogde bloedtoevoer in de hersenen, waardoor neurotoxines worden verwijderd.
- Bescherming: Nootropics verhogen de zogeheten ‘antioxidantcapaciteit’ van het brein. Dit is met name gunstig in tijden van de stress, omdat antioxidanten de hersencellen beter beschermen.
- Meer energie voor de hersenen: 20 procent van de energiereserves van het lichaam worden verbruikt door de hersenen. Dit betekent dus dat de hersenen trager werken wanneer we moe zijn. Nootropics zorgen echter voor meer energie voor de hersenen. Er is minder sprake van vermoeidheid, waardoor de hersenen beter werken.
- Sterkere hersengolven: Bepaalde hersengolven hebben na het gebruik van supplementen een hogere amplitude. Dit zorgt voor meer ontspanning en een betere concentratie.
- Hersenveroudering tegengaan: Nootropics zorgen voor natuurlijke regeneratie van het brein, wat snelle hersenveroudering voorkomt.
Welke typen nootropicum bestaan er?
Er bestaan twee soorten nootropicum, namelijk synthetisch en natuurlijk. Ze hebben de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen omdat steeds meer mensen stress ervaren in hun dagelijks leven. Onderzoek heeft uitgewezen dat 43.5 procent van de Nederlanders in zijn of haar leven op enig moment te maken krijgt met een psychische aandoening. En bijna een vijfde van de volwassenen heeft een psychische stoornis. Daarnaast zijn er diverse neurologische aandoeningen
Nootropicum en de traditionele geneeskunde
De traditionele geneeskunde staat zeker niet negatief tegen het gebruik van natuurlijke nootropics om de hersenen gezonder te houden of te maken. Uit recente studies is gebleken dat een natuurlijk nootropicum veilig en doeltreffend is wanneer het langere tijd als supplement wordt ingenomen.
Negatieve effecten van synthetische nootropics
Diverse nootropics worden voorgeschreven als medicijnen. Denk bijvoorbeeld aan methylfenidaat (Ritalin) om ADHD te behandelen of modafinil (Provigil) voor patiënten met narcolepsie. Deze medicijnen behoren tot de synthetische nootropics. Hoewel deze middelen zeer effectief kunnen zijn bij de behandeling van neurologische aandoeningen, brengen ze helaas wel bijwerkingen met zich mee. Zo hebben ze soms een verslavende werking en krijgen sommige mensen last van hoofdpijn, een hoge bloeddruk en hartkloppingen. Daar staat echter tegenover dat synthetische nootropics onder andere de productiviteit en creativiteit vaak verbeteren.