Wat is datavolwassenheid? En hoe kun je dit doorvoeren in de zorg

medisch-blog

Data: vandaag de dag kunnen we daar niet meer omheen. In steeds meer organisaties speelt data een belangrijke rol, bijvoorbeeld doordat er steeds meer processen worden geautomatiseerd of omdat er steeds meer processen online plaatsvinden. Door deze processen komt er steeds meer data vrij. Het is belangrijk om gestructureerd en efficiënt met deze data om te gaan. Dat geldt voor vrijwel iedere sector, dus ook voor de zorgsector. Hierbij kan datavolwassenheid om de hoek komen kijken. Wat datavolwassenheid is en op welke manier je dit kunt doorvoeren in de zorg, zetten we hieronder voor je op een rij.

Wat is datavolwassenheid?

Zoals net al werd benoemd, kunnen we niet meer om data heen. Er is in organisatie ongetwijfeld veel data beschikbaar, en daar komt naar alle waarschijnlijkheid alleen maar meer data bij. Steeds meer processen vinden online plaats en er wordt ook steeds meer geautomatiseerd. Daarnaast wordt er steeds meer gegevens vastgelegd met behulp van data, evenals grote hoeveelheden informatie. 

Het kan ook zijn dat in jouw organisatie data een steeds belangrijkere rol speelt, om de bovengenoemde redenen. En wanneer er steeds meer data verschijnt, is het belangrijk dat je deze data op een overzichtelijke en efficiënte manier weet te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat de diensten sneller kunnen worden geleverd of dat taken sneller kunnen worden afgerond, en dit heeft natuurlijk alleen maar meer voordelen voor de organisatie. Het beter, sneller en efficiënter omgaan met data wordt ook wel datavolwassenheid genoemd. 

Waarom is datavolwassenheid belangrijk in de zorg?

In vrijwel iedere sector wordt er een grote hoeveelheid aan data opgeslagen en gebruikt. Ook in de zorgsector zijn die grote hoeveelheden data kenmerkend. Denk maar aan alle gegevens en dossiers van de patiënten, die allemaal op een veilige manier moet worden gewaarborgd. Naast dat dit op een veilige manier moet worden beheerd, is het ook belangrijk dat de gegevens zo efficiënt mogelijk worden gebruikt. 

Deze vorm van datavolwassenheid kan namelijk een aantal voordelen opleveren in de zorgsector, denk bijvoorbeeld aan het beter inschatten van de zorgvraag, het beter kunnen inspelen op de zorg van de patiënten en het versnellen van de processen zoals het opstellen van een rapportage. Dit kan ervoor zorgen dat er minder druk kan komen te staan op de zorgsector. 

Datavolwassenheid doorvoeren in de zorg

Datavolwassenheid kan dus meerdere voordelen opleveren in de zorgsector, waarbij gegevens worden geanalyseerd en efficiënt worden benut. Maar, hoe zorg je ervoor dat je datavolwassenheid kunt doorvoeren in de zorginstelling waar jij werkzaam bent? 

Zo moet je natuurlijk alle data zien te verzamelen, te analyseren en door te voeren tot bruikbare informatie. Dit gebeurt vaak met behulp van een tool, zodat je dit niet handmatig hoeft te doen. Daarnaast moeten natuurlijk ook de medewerkers hun werkwijze aanpassen, aangezien ineens alle data moet worden opgeslagen of ineens moeten werken via een ander systeem. En om voort te borduren op de systemen en de tools: bij datavolwassenheid komen ook de nodige tools, apps en programma’s om de hoek kijken om alle data te kunnen opslaan en te kunnen gebruiken. Dit kan nog weleens een tijdrovend proces worden, zul je denken. 

Gelukkig hoef je deze taak niet alleen op te pakken: je kunt namelijk hulp vragen van een organisatie die hierin is gespecialiseerd, zoals 6Gorillas. Zij kunnen jou namelijk op weg helpen om in jouw zorgorganisatie datavolwassenheid door te voeren, waardoor jouw organisatie toekomstbestendig en slimmer zal worden. Met andere woorden kunnen zij jou ondersteunen in dit proces. En wanneer je eenmaal de stap hebt gezet naar datavolwassenheid, ga je vanzelf merken dat dit zeker zijn vruchten kan afwerpen voor jouw organisatie: op naar een slimme organisatie dat klaar is voor de toekomst!