Senioren vaak ten val: meer dan 100.000 behandelingen per jaar nodig

Senioren vaak ten val

Als we ouder worden, neemt ons evenwichtsvermogen af. We worden wankeler ter been en onze reactiesnelheid vermindert ook. Daardoor zijn valpartijen op hogere leeftijd een serieuze bedreiging voor onze gezondheid. Ongeveer elke vier minuten wordt ergens in Nederland een 65-plusser bij de spoedeisende hulp behandeld aan de gevolgen van een valpartij. Deze senioren lopen daarbij vaak een pols- of heupfractuur op, maar ook hersenletsel of andere verwondingen aan het hoofd komen veel voor. Dit schreeuwt om extra maatregelen, die dan ook volop worden genomen.

Valpreventie

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom zie je in steeds meer gemeenten cursussen valpreventie aangeboden worden. Vaak wordt dit opgezet vanuit welzijnsorganisaties of gezondheidscentra. In zo’n cursus worden praktische tips gegeven over het voorkomen van vallen, maar ook over de manier waarop je jezelf het beste kunt laten vallen als het onverhoopt toch een keer gebeurt. Met oefeningen, waarbij balans, coördinatie, uithoudingsvermogen en conditie centraal staan, kunnen senioren zich goed voorbereiden op een val. Het is meestal niet de vraag of iemand ten val zal komen, maar vooral wanneer.

Alarm slaan

Een ander aspect is de snelheid waarmee een senior hulp krijgt na een valpartij. Wie zelfstandig woont en haast geen bezoek ontvangt, ligt soms urenlang of zelfs dagenlang op de grond voordat iemand ontdekt dat er iets mis is. Daarom is een alarm voor ouderen eigenlijk essentieel in het totale zorgplaatje. Met behulp van zo’n alarm is iemand in staat om snel hulp in te schakelen na een val. Dat kan de eigen familie van de betreffende senior zijn, maar soms is directe professionele medische hulp noodzakelijk. Hiermee voorkom je dat letsel ernstiger wordt of dat de valpartij andere ingrijpende consequenties heeft, zoals uitdroging omdat men geen vocht meer binnen handbereik heeft.

Een waardig leven leiden

Het gebruiken van een alarmsysteem heeft ook in mentaal opzicht een positief effect. Door bijvoorbeeld een alarm horloge voor ouderen te dragen, is men beter in staat om een zelfstandig leven te kunnen leiden. Je hebt daarmee het fijne gevoel dat je niet afhankelijk bent van permanente zorg en je kunt gewoon op een waardige manier je eigen leven leiden. Tegelijk ben je er wel van verzekerd dat er direct hulp beschikbaar is na een druk op de knop. Dat geeft een gevoel van zorgeloosheid, want alles is goed geregeld zonder dat het veel moeite kost.